Dagar med många känslor – Wasa footballcup dag 2 och 3
Publicerad: 08.07.2019 00.00

Dag 2 på Wasa footballcup bjöd på både besvikelse och glädje. För att laget säkert skulle ta sig till A-slutspel krävdes vinst i dagens första match mot TKT från Tammerfors, även oavgjort kunde eventuellt räcka. Inledningen såg lovande ut och Robin E satte på 0–1 och 0–3 medan Elia fick göra andra målet. I pausen ville tränarna att de skulle fokusera på att fortsätta spela eget spel. Men nerverna gjorde sig påminda redan i början av andra halvlek när motståndarna lyckades pressa och få våra spelare ur balans. De kvitterade snabbt till 1–3 och sedan fick de en straff som gjorde att de kom ikapp till 2–3. Det gjorde att TKT fick upp sitt självförtroende och fortsatte pressa hårt medan våra spelare fick panik och kunde inte hålla bollen eller få igång spelet. Utjämningsmålet kom med ca 5 minuter kvar och sedan var det totalt kaos på plan. Motståndarna gjorde 4–3 och BK-killarna gjorde några tappra försök att komma ikapp men tiden tog slut. Pojkarna var väldigt besvikna efter matchen och det syntes tårar i många ansikten.

Vi fick ladda om och försöka peppa pojkarna att fortsätta kämpa nu om platserna 9–17. Första motståndet blev ÅIFK från Åbo. Det var det bästa motståndet vi mött i hela turneringen och tempot var snabbt genast från start. Spelet var jämt men motståndarna lyckades göra 1–0. Vi jagade en kvittering och fick riktigt i slutsekunderna en frispark som målvakten räddade till en hörna. Där var Robin E framme med huvudet och nickade in 1–1. Matchen tog slut och det blev straffläggning för att få en vinnare i matchen. Ted ställde sig mellan stolparna medan Alex, Robin E och Aron blev utsedda till straffskyttar. Alla lyckades och när motståndarna missade en straff var det avgjort. Pojkarna var överlyckliga och fick tillbaka självförtroendet igen.

Därmed var det klart att vi skulle spela om platserna 9–12 under den sista turneringsdagen och pojkarnas glada miner efter matchen tydde på att de återigen var taggade och att de bestämt sig för att ta hem det som fanns att vinna.

I söndagens första match mötte vi de bekanta motståndarna I-JBK. Pojkarna jobbade stenhårt och försökte fokusera på att hålla bollen på marken och spela framåt med fina passningar. De pressade bra och Lukas kunde göra 1–0. Sedan lyckades dessutom Matheo rädda en straff och det gjorde att lagets spel flöt på med bra självförtroende. Matchen slutade 3–0 till oss och vi skulle få spela om platserna 9 eller 10.

Motståndarna blev FC Metta från Lettland. Genast från start visade det sig att motståndarna gick på väldigt hårt och tyvärr höll inte domarlinjen i de hårda tacklingarna eller de fula stämplingarna. I ett skede under matchen satt tre pojkar med ispåsar i byte. Tränarna fick jobba med att hålla fokus på spelet och hålla både sig själva och spelarna lugna. Med eget spel lyckades vi göra mål 4 gånger under matchen, där Hugo stod för tre av målen. Ted höll dessutom nollan i målet och matchen slutade 4–0. Det var ingen vacker match men pojkarna gjorde det som krävdes och kunde ta hem nionde platsen och blev bästa laget i B-slutspelet.

Helgens saldo blev alltså 4 vinster, en oavgjord och en förlust. Vi gjorde 17 mål och släppte in 6 mål under ordinarie speltid. Vi tror att pojkarna tog med sig många fina minnen från turneringen men också en lärdom om hur det kan gå när spelet eller huvudet inte håller under press.

TACK till våra hjältar på planen för fint spel och den spänning som ni bjuder på! TACK även till våra fina anhängare vid sidan om planen – ni är vår nionde spelare när vi behöver det som mest!

Till näst blir det lite paus från fotbollen men redan i slutet av juli styr vi kosan mot Umeå för fotbollsfestivalen.