Herrarna går en jämn och hård kamp om titeln i division 5
HerrarPublicerad: 14.07.2022 16.50

Herrarna går en jämn och hård kamp om titeln i division 5

Efter BK-48 herrarnas framgångar 2021 när laget tog sig uppåt i seriesystemet efter att ha vunnit division 6 har vi fortsatt vara aktiva på sociala medier (Instagram: @bollklubben48), men här på lagets hemsida har det inte uppdaterats så mycket om vår framfart. Därför kommer vi nu ge alla som hittat hit en liten tillbakablick på vad som hänt sedan hösten 2021 och var laget står idag sommaren 2022, efter att ha spelat mer än halva säsongen första året i division 5.

Så här såg det ut då vi just klättrat till femman.
Så här såg det ut då vi just klättrat till femman.

Det första steget vi tog efter avancemanget var att bredda på truppen rejält. Det krävs en redogörelse för att förklara varför en lista på 25 namn plötsligt utökats till 60. Fjolårstruppen var tunn och det var bara tack vare farmavtalet med Kungliga Wasa som det fanns en viss bredd i truppen till våra matcher då. Vår trupp har dock mångdubblats sedan dess, mycket tack vare ett samarbete mellan flera olika lag inom föreningen. För det första kom tränare Rasmus Kupi och ett gäng 2003-2004-födda spelare med från laget BK-48 Youngboys, som likt herrlaget deltog i division 6 ifjol. Dessutom fick laget en ännu yngre skara spelare med sig i form av 2005-2006 födda spelare från föreningens ”motionslag”. Utöver dessa två gäng så har några förstärkningar tillkommit, flera som blivit nyckelspelare i år. Grunden har vi lyckats hålla någorlunda intakt med undantag för ett par spelare



Alla rymdes inte med på lagfotot

Integrationen av de nya spelarna har varit väldigt positiv. Även på sidan av planen har BK lyckats hitta ett fungerande koncept trots att tränarstaben blivit helt förändrad. Tidigare omnämnda Rasmus Kupi har axlat ansvaret som tränare, Robin Carlson har fortsatt som spelande lagledare, Niclas Liljenfeldt har fortsatt som spelande kassör. Även andra spelare har axlat större ansvar över uppgifterna utanför det fotbollsmässiga, vilket bidragit till en stabil och hållbar grund i verksamheten.



Tränare Rasmus Kupi i samspråk med Niclas Liljenfeldt

Tanken med att utöka truppen var delvis att gå in till säsongen 2022 med två samarbetande lag i seriesystemet, ett i femman och ett i sexan. Denna plan verkställdes och lagens framfart har tagit form på olika sätt. Första laget (BK-48) går en hård kamp om topplaceringarna i femman medan det andra väldigt unga laget (BK-48/2) i sexan spelar med lägre resultatmässiga ambitioner och fokuserar i stället på att utvecklas spelmässigt. Samarbetet lagen emellan har bidragit till att spelare som visat framfötterna i sexan getts speltid i femman. Vice versa så har det funnits chans till mera speltid i sexan för spelare som fått spela mindre i femman.


Taavi Papula blev först med att göra mål i både femman och sexan, t.o.m. inom en vecka.

Säsongen inleddes lite trevande för BK. En uddamålsförlust (3-2) i Seinäjoki mot SJK-j/2, efter straffmål på stopptid följdes av ett kryss hemma mot ett annat Seinäjokilag, Sisu (0-0). Den tuffa starten fortgick med en grisig bortamatch som slutade i Vasalaget Susi:s favör (1-0). BK hade bara 1 poäng efter 3 omgångar vilket kändes som en orättvis utdelning med tanke på att det ändå varit fråga om jämna matcher.


SJK-j/2 var representerat av många spelare från trean och var numret större i Seinäjoki.


Sisu bjöd på den målfattigaste historien i BK:s historia på Nya Ehnvallen, och vi som lovat målgaranti i säsongsbladet.

Den första 3-poängaren kom mot FC Komu (4-2) hemma på Nya Ehnvallen. Efteråt tog BK buss till Kauhava-trakterna för att besegra byalaget FC Päntäne (1-4). Hemma på Nya Ehnvallen åter vann vi mot Nurmos stolthet NuPa (2-0). En bortamatch till i Seinäjoki gav oss ytterligare 3 poäng mot Sepsi-78 (0-1). BK hade vänt på skeppet och nu plockat hela 4 fina segrar på raken. Flera av återvändarna från sina studieorter började få matchvana.


#4 (Benjamin Hiekkanen) gjorde mot FC Komu sin andra match och #5 (Mikke Järvinen) sin första i BK-tröjan


Walter Kronqvist och BK bråttades mot NuPa in i det sista. Sena mål avgjorde matchen!


Reservbetonat BK avgjorde genom Daniel Berg i slutet av matchen mot Sepsi-78.

I kommande 2 matcher väntade motståndare som på förhand ansågs vara favoriter och betydligt hårdare att möta. Båda matcherna slutade ändå oavgjort, först mot Töjby FC (2-2) och sedan mot Ponnistus (3-3). Förväntningarna infriades också kommande 2 matcher då vi först vann borta mot FC Kuffen (0-4) och sedan vann på walkover mot TePa (3-0). Halva säsongen var spelad och en viktig match mot serieledarna väntade ännu före sommarpausen. SJK-j/2 kom som favoriter till Nya Ehnvallen men fick åka hem tomhänta eftersom BK vann med typiska fotbollssiffrorna 1-0.


Elias Byholm jämnar ut siffrorna mot FC Töjby.


Robin Carlson trycker in 3-3 på volley mot Ponnistus efter ett fint inlägg av Mikke Järvinen.



Publikrekord och Ultras of 48 på plats då FC Kuffen besegrades i Kvevlax.


Kaptenen Kaj Riska matchhjälte med matchens enda mål mot SJK-j/2. Fint lagarbete och tät defensiv.

Har du orkat läsa så här långt så är du nu i kapp till dags dato. Serierna håller en blygsam sommarpaus, men väntas sakteliga komma i gång igen på allvar inom en par veckor. BK gör sin premiär mot Sisu och spelar sina matcher i samma ordning som under första omgången, som vi ju redogjort för ovan.


Dessa matcher återstår av säsongen.

Innan sommarpausen skickade vi hela 8 mannar till armén, vilket gör att vi givetvis kommer ha en lite glesare uppslutning. Arbetet med nyförvärv är dock i full gång och vi har några riktigt heta namn och förstärkningar på kommande.

BK:s herrar är med bland topplagen. Vi har en av de jämnaste serierna i femman på väldigt länge och resultaten kommer att gå kors och tvärs. Sannolikheten är stor att allt kommer avgöras de sista omgångarna, men eftersom det är många lag som slåss om titeln så kommer resten av säsongen innehålla massor av viktiga matcher. Vi hoppas å BK:s vägnar att så många som möjligt kan komma på våra matcher, speciellt hemma, men även borta. Vi ordnar buss till bortamatcherna och hoppas kunna avsluta säsongen med stil borta mot TePa 17.9


Nuvarande tabelläge då nästan alla lag hunnit spela 12 utav 22 matcher.


Även mot SJK-j/2 hade vi vår tolfte man på plats på läktaren!

Välkommen med på resan!

Följ oss på Instagram @bollklubben48 https://www.instagram.com/bollklubben48/